Escudo de Escolapias

Escudo de Escolapias

jueves, 21 de enero de 2016

Els riuraus.


L'anterior gener 15 vam anar a veure exposicio de l'autor Carles V. Fuster Montagud, vam anar a al pati de la biblioteca i allí estava explicat el procés que es fa per fer la passa i com es feia a l'antiguitat. Aquesta tradició s'havia perdut però ara un grup d'agricultors han intentat a fer aquesta tradició i els ha sortit bé.










































Qué son els riuraus?
El riurau és una construcció característica de l'arquitectura rural de diverses comarques del País Valencià, sobretot a la Marina Alta, que té la funció de proporcionar aixopluc als canyissos amb pansa mentre plou o fa humitat.







































































Explicar el process de fabricacio de la pança.
Per aconseguir passes hi ha sotmetre-les a un procediment en on la calor, ja sigui natural o artificial, té un paper fonamental, a causa de que d'aquesta manera les mateixes perden l'aigua que conté naturalment. Per saber més de la fabricació de les panses clica aquí










































Importància econòmica que va tenir l'activitat de la Pansa

L’elaboració de la pansa va ser una de les activitats econòmiques més importants al País Valencià al llarg del segle XIX, quedant moltes petjades de la mateixa. Darrerament s’està fent una tasca de recuperació del seu patrimoni material, els riuraus, i tot allò que l’envolta.































Buscar informació que ho hi ha online sobre l'autor del llibre de la pança sobre el autor de les fotografíes y sobre la exposicio.

"Els riuraus. L'el·laboració de la pansa ", de Carles V. Fuster Montagud

El historiador gandiense Carlos Fuster presenta su libro “Els riuraus. L’elaboració de la pansa” el próximo jueves, 5 de noviembre, a las 20 h, en la librería Ambra de Gandia.

Fuster publica esta obra sobre la actividad económica que representó el comercio de la pasa en las tierras valencianas durante los siglos XIX y XX, medio de subsistencia vital para muchas generaciones de las Comarcas Centrales. El libro constituye también un completo abarca de forma didáctica y todos los aspectos relacionados con la obtención de la pasa

El libro ilustra el mundo de la pasa a través de fotografías antiguas y actuales, una interesante sección de “camisetas y cromos”, así como mediante un amplio glosario específico. Además, contiene un apartado de recetas con pasas y un capítulo dedicado a la recuperación de “l’escaldà”, la tarea esencial de todo el proceso pasero, hoy acto folklórico utilizado como recurso turístico.

Con esta obra, Carlos Fuster pretende contribuir a recuperar y difundir esta sabiduría que forma parte del patrimonio colectivo y cultural de los valencianos.











No hay comentarios:

Publicar un comentario